Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn: symptomen en behandeling

Zo’n vijftig tot zestig procent van alle zwangere vrouwen ervaart weleens klachten van bekkeninstabiliteit. Gelukkig hebben niet alle vrouwen een ernstige vorm, maar er zijn veel vrouwen die enige ongemak ervaren. Ook bij mannen en niet-zwangere vrouwen komt bekkeninstabiliteit voor, weliswaar in mindere mate. Bijvoorbeeld na een ongeval.

Omdat steeds meer zwangere vrouwen last lijken te hebben van bekkenpijn, wordt de aandoening niet altijd even serieus genomen. Soms worden de klachten onterecht lage rugpijn of bandenpijn genoemd. Toch levert bekkeninstabiliteit zeer vervelende en pijnlijke klachten op.

In dit artikel lees je meer over wat bekkeninstabiliteit is, de symptomen en het herstel.

 

Wat is bekkeninstabiliteit?

Om te weten wat bekkeninstabiliteit is, is het in eerste instantie handig te weten waar het bekken uit bestaat. Het bekken bestaat namelijk uit verschillende botten:

  • Twee darmbenen, aan beide zijkanten eentje
  • Het heiligbeen, bevindt zich aan de rugzijde
  • De schaambeenderen, bevinden zich aan de voorzijde

De verschillende botten van het bekken worden bij elkaar gehouden door banden. Bij bekkeninstabiliteit zijn deze banden beschadigd of verzwakt. Dit geeft een verminderde stevigheid van het bekken. Bij een goed gecoördineerd gebruik van de spieren rond het gewricht kan deze zwakte van de gewrichtsbanden gecompenseerd worden. Wanneer de spieren te kort schieten of wanneer de stevigheid van het bekken zo ernstig is aangetast dat het niet op te vangen is door de spieren dan is er sprake van een bekkeninstabiliteit

 

Verschillende vormen van bekkeninstabiliteit en hoe ze ontstaan

Men onderscheidt vier vormen van bekkeninstabiliteit.

  1. Hormonale bekkeninstabiliteit: tijdens je zwangerschap verandert het hormonale patroon van je lichaam, waardoor je lichaam soepeler wordt in de voorbereiding op de bevalling. De banden van gewrichten verslappen en kraakbeen verweekt, waardoor gewrichten flexibeler worden. Dit gebeurt ook bij het bekken; door een soepel bekken verloopt de bevalling immers makkelijker. Je spreekt van bekkeninstabiliteit wanneer je door dit proces te ver doorgaat en je klachten ervaart. Meestal zal je deze klachten ervaren tussen de veertien en 24 weken, en zullen ze vanaf dan gelijkmatig verergeren.
  2. Mechanische bekkeninstabiliteit: deze vorm van bekkenpijn ontstaat wanneer het kraakbeen en de bekkenbanden tijdens de bevalling ernstig rekken of zelfs scheuren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een snelle bevalling of wanneer het kindje in een ongunstige houding ligt tijdens de bevalling.
  3. Een combinatie van beiden: het kraakbeen en de banden van het bekken verweken tijdens de zwangerschap en vervolgens verreken of scheuren deze ook tijdens de bevalling. Zijn de banden al tijdens een eerdere zwangerschap beschadigd? Dan verweken ze sneller bij een tweede zwangerschap.
  4. Bekkeninstabiliteit als gevolg van een ongeluk of sportblessure: door een ongeval of een sportblessure kan ook bekkenpijn ontstaan. Dit geeft vaak dezelfde soort klachten als de bekkeninstabiliteit die ontstaat tijdens de zwangerschap. Ook bij mannen, waarbij de bouw van het bekken verschilt met dat van een vrouw, worden vaak dezelfde soort klachten ervaren.

 

Symptomen bij bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is makkelijk te verwarren met klachten van lage rugpijn of heuppijn. Toch ligt de oorzaak van bekkeninstabiliteit ergens anders. De symptomen kunnen per patiënt verschillen. De volgende klachten worden regelmatig gezien:

  • Pijn in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen.
  • Klachten bij langdurig zitten, omdraaien in bed, traplopen, opstaan uit een stoel en wandelen.
  • Pijn en moeite (instabiel) bij het staan op één been.
  • Ochtendstijfheid en startpijn (pijn bij het beginnen met lopen na een lange zit).
  • Pijn bij schokkende bewegingen, denk aan fietsen op een hobbelige weg of aan hardlopen.
  • Klachten tijdens de menstruatie en tijdens seks.

 

Behandeling en herstel van bekkeninstabiliteit

Het merendeel van de bekkenpijn tijdens en vlak na de zwangerschap heeft betrekking op ‘normale’ bekken- of lage rugpijn die spontaan geneest. Dat duurt meestal enige weken tot een paar maanden, in enkele gevallen meer dan een halfjaar. Ook bij de overgrote meerderheid van de vrouwen die ernstige klachten ondervindt verdwijnen deze klachten uiteindelijk wel. Maar het duurt vaak wel langer.

 

Bekkenfysiotherapie

Belemmeren de klachten je teveel of blijven de klachten lange tijd bestaan? Dan is het raadzaam hulp te zoeken bij een bekkenfysiotherapeut; deze is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met bekkenpijn. De behandeling bij bekkeninstabiliteit kan bestaan uit fysiotherapie, spiertraining, conditietraining en eventueel ondersteuning van bekkenband.

 

Goede voorlichting

Maar het belangrijkste is goede voorlichting, iemand met bekkeninstabiliteit moet inzicht krijgen in zijn/haar klachten. Een goede balans tussen rust (voor herstel van de banden) en activiteit (spierzwakte voorkomen en spierfunctie verbeteren) is heel belangrijk.

 

Bron: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/bekkeninstabiliteit-en-bekkenpijn/item70190