Bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap

Als de banden en het kraakbeen tussen de drie verschillende botdelen van het bekken verslappen of verweken kan je klachten krijgen. Je baby moet straks via die natuurlijke weg geboren worden en je lichaam bereidt zich daarop voor.

 

MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN

Meestal krijgen zwangere vrouwen klachten tussen de derde en zevende maand van de zwangerschap. De meest voorkomende klacht is pijn in de onderrug. Soms kan deze pijn uitstralen naar de benen. Ook een beurs of moe gevoel rondom de schaambeenverbinding komt veel voor. Hier zou je snel last van kunnen hebben bij dagelijkse bezigheden als traplopen, te lang staan, bukken en autorijden. Bij een volle blaas en het ophouden van ontlasting kan de pijn toenemen.

 

WAT KUN JE ER TEGEN DOEN?

Wanneer je denkt last te hebben van het bekken moet je zeker contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut waar je een oefenprogramma kan krijgen om de buik-, bil-, been- en bekkenbodemspieren te trainen.

 

Tips voor thuis

  • Houd je adem niet in tijdens het bukken, buigen en tillen, maar adem rustig door.  
  • Ga rustig naar het toilet en neem te tijd om te plassen en te ontlasten. 
  • Zorg voor een goede zithouding waarbij je ontspannen zit. 

BEKKENFYSIOTHERAPIE TIJDENS ZWANGERSCHAP

Als je doorgestuurd wordt naar de bekkenfysiotherapeut krijg je eerst een vraaggesprek waarin je problemen goed in kaart worden gebracht. Vervolgens bekijkt je therapeut hoe je ademt, hoe je houding is en hoe stabiel je rug en het bekken zijn. Als je het goed vindt kan de therapeut na een uitwendig onderzoek ook een inwendig onderzoek doen om te beoordelen hoe de bekkenbodemspieren werken. Je spant dan je spieren een paar keer aan, hoest een paar keer en perst zodat je spieren beoordeeld kunnen worden. 

 

Inwendige behandelingen

Bij een inwendige behandeling kan de bekkenfysiotherapeut gebruik maken van myo-feedback en elektrostimulatie. Bij myo-feedback meet de therapeut de spierspanning tijdens het aanspannen van je bekkenbodemspieren met een kleine probe (een meetinstrument dat wel iets wegheeft van een tampon). Je krijgt dan feedback of je het aanspannen goed doet en je kan zelf ook meekijken op een computerscherm. Bij elektrostimulatie krijgen je bekkenbodemspieren een stroomstootje via een probe, waardoor die spieren aanspannen. Dit kan zinvol zijn als je zelf moeite hebt met het aanspannen van je spieren. 

 

Uitwendige behandelingen

De bekkenfysiotherapeut helpt je vervolgens bij het gebruiken van je spieren. Je doet dan een aantal oefeningen om je bekken te trainen. Voor een Nederlandse video met uitleg verwijzen we je graag naar ons artikel Bekkenbodemspieren trainen. Hieronder staat een handige video van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie waarin uitgelegd wordt waar je last van kan hebben en wat de procedure is bij een bekkenfysiotherapeut. 

 

HANDIG OM TE WETEN

Bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Check dit even bij je zorgverzekeraar. 

 

Bron: https://www.minime.nl/artikelen/737/bekkenfysiotherapie-tijdens-zwangerschap