Voor veel mensen is het overdreven om te zeggen dat een vrouw een jaar nodig heeft om te herstellen van een bevalling. Een recent onderzoek maakt het echter heel duidelijk. Zes weken zwangerschapsverlof voldoet niet aan de werkelijke behoeften van een moeder die zojuist een kind op de wereld heeft gebracht.
Dr. Julie Wray, van Stanford Universiteit, heeft een onderzoek gedaan naar het postpartum leven van vrouwen in verschillende landen ter wereld. Dit toonde aan dat ook al is het lichaam van iedereen uniek, de meeste nieuwe moeders minstens 12 maanden nodig hebben om fysiek en mentaal geheel te herstellen.
Deze informatie is geen teken dat vrouwen kwetsbaar zijn. Moeder zijn is waarschijnlijk het zwaarste, mooiste en meest toegewijde werk dat iemand kan doen. De grote meerderheid van vrouwen gaat na een paar weken weer terug naar hun professionele verantwoordelijkheden. Maar dit betekent niet dat hun lichaam zich geheel hersteld heeft.
Dit is iets waar rekening mee gehouden moet worden. Niet alleen om zwangerschaps- en vaderschapsverlof aan te passen aan deze behoeften, maar ook om het bewustzijn van fysieke, psychologische en sociale gezondheid te bevorderen.
Laten we eens kijken naar een aantal interessante feiten waardoor we het onderwerp beter kunnen begrijpen.
De postnatale periode: De moeilijke fase na de bevalling
De postnatale periode begint meteen na de bevalling en duurt tot het lichaam van de moeder weer in de originele staat van voor de zwangerschap is – dat wil zeggen de fysieke en hormonale kenmerken die ze gewend is.
Er wordt vaak gedacht dat de postnatale periode gemiddeld 40 dagen duurt, maar wat we vaak vergeten is dat er eigenlijk drie fases zijn in de postnatale periode. We zullen ze uitleggen.
De fases van de postnatale periode
- De acute postnatale periode: Deze duurt ongeveer 24 uur en omvat het fysieke herstel van de bevalling. De acute postnatale periode heeft te maken met het samentrekken van de baarmoeder, de kraamvloed, en de productie van moedermelk…
- De subacute postnatale periode: Deze duurt ongeveer 45 dagen, tot de eerste menstruatie.
- De vertraagde postnatale periode: Dit kan tot 12 maanden duren, en duurt volgens veel specialisten tot het lichaam van de vrouw na de bevalling geheel is hersteld.
De veranderingen die een vrouw doorgaat tijdens de postnatale periode
- Veranderingen in het hart- en vaatstelsel: de hartslag van de moeder wordt weer normaal. Het is ook normaal dat de bloeddruk zakt in de eerste paar weken na de bevalling. Dit is iets waar je je bewust van moet zijn. Het is ook normaal dat er aambeien verschijnen.
- Hormonale veranderingen gerelateerd aan progesteron, endocriene klieren, en de hypofyse die melkproductie regelt…
- De buik van de moeder wordt kleiner zodat haar middenrif weer een normale positie krijgt en ze weer dieper adem kan halen.
- De maag en darmen veranderen ook van omvang, waardoor er een paar weken zijn waarin de moeder last krijgt van een langzame spijsvertering, constipatie, en weinig eetlust…
- In de maanden na een bevalling is het normaal om last te hebben van blaasontstekingen. Dit komt omdat de spieren van de blaas zich nog moeten herstellen.
- We moeten ook zeggen dat veel vrouwen een zwak immuunsysteem kunnen hebben na een bevalling.
Als een vrouw bevalt, neemt ze binnen een dag een nieuw leven aan dat alleen zij kan begrijpen en ervaren. Ongeacht de pijn van de bevalling of keizersnee zorgt zij voor haar baby als deze haar nodig heeft.
Hoe weinig slaap ze ook krijgt, hoe moe ze ook is, of het vreemde proces dat haar lichaam door moet. Haar lichaam is niet te herkennen, doet zeer, en geeft haar zorgen omdat het zo snel aan het veranderen is.
Een moeder heeft alles over voor haar baby. Maar als die moeder moet werken, zal ze zich binnen zes weken van haar baby moeten scheiden om haar professionele verantwoordelijkheden te hervatten. Haar lichaam is nog niet hersteld, en haar emoties lopen hoog op en ze is alleen gericht op haar baby.
In landen zoals Noorwegen en Zweden is men meer bewust van deze fysieke, hormonale en emotionele werkelijkheid. Daarom kan hun zwangerschapsverlof wel tot 16 maanden duren.
En dit betreft ook veel vaders, want men begrijpt daar dat opvoeden het werk is van twee mensen. En dat in die eerste maanden van een leven het niet alleen om de baby en de moeder gaat.
Dit soort sociaal beleid is zonder twijfel benijdenswaardig. Het welzijn van deze landen ligt in de handen van de echte gevoelens van de bevolking voor hun eigen behoeften en die van nieuwe generaties. Het is duidelijk dat zes weken verlof niet genoeg is voor een moeder om volledig te herstellen na een bevalling.
Een moeder kan haar werk zonder twijfel doen, en nog goed doen ook. Maar haar lichaam doet nog zeer, en ze mist waardevolle tijd om de band tussen kind en ouder te versterken.