Blaasverzakking: wat is het en wat kun je er aan doen?

Hoe krijg je een blaasverzakking?

Een blaasverzakking ontstaat door verzakking van de bekkenbodemspier en dan met name het steunweefsel van de voorste bekkenbodem. Dit komt in de meeste gevallen door een zware bevalling.  Maar er zijn meer oorzaken waardoor een blaasverzakking ontstaat. Dit zijn:

  • Chronisch hoesten
  • Hard persen tijdens het poepen
  • Zware dingen tillen
  • De overgang en een blaasverzakking

Na de overgang is de kans op een verzakking het groot. Dit komt omdat er dan minder oestrogeen wordt aangemaakt in het vrouwenlijf. En juist dit hormoon zorgt voor gezonde en sterke bekkenbodemspieren.

Wat voel je bij een blaasverzakking?

Bij een blaasverzakking  zakken de voorwand van de vagina en de blaas naar buiten. De vrouw in kwestie voelt dan een soort ronde bol uit de vagina naar buiten puilen. Veel dames hebben het gevoel alsof ze met een bal tussen hun benen lopen. Dat dit niet echt fijn is bij fietsen en lopen, lijkt wel duidelijk. Ook hebben vrouwen vaak een zeurderig gevoel onderin de buik. Die pijn straalt vaak uit naar de rug. In het begin van de dag zijn die klachten vaak nog niet zo erg, maar in de loop van de dag worden de klachten erger. Door te rusten verminderen de klachten wel weer. Sommige vrouwen kunnen ook niet goed uitplassen bij een blaasverzakking. En dit geeft weer kans op een blaasontsteking. Ook is de blaas soms zo geprikkeld dat iemand steeds de drang voelt om te gaan plassen. Iemand kan ook een beetje urine incontinent worden en het vrijen kan  lastiger worden. Niet alleen door die rare bal, maar ook omdat er pijn in de onderrug ontstaat en het vrijen zelf pijnlijk wordt. Sommige vrouwen hebben ook ongewenst verlies van ontlasting.

Verschillende stadia van een blaasverzakking

De blaasverzakking komt voor in ruwweg 4 varianten:

Stadium 1: er is een lichte verzakking. Vrouwen hebben daarvan meestal weinig last.

Stadium 2: er is een grotere uitstulping. Als de vrouw perst, blijft die in de vagina en komt de ingang van de vagina niet voorbij.

Stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina.

Stadium 4: de verzakking komt ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina en hangt als het ware gewoon uit de vagina.

Komt een verzakking vaak voor?

Een blaasverzakking komt best veel voor. 4 op de 10 vrouwen hebben een blaasverzakking. En 1 op de 10 heeft daar ook nog eens veel last van. Van de 10 vrouwen moeten 1 of 2 daarvan geopereerd worden. En  4 van de 10 verliezen regelmatig urine door de verzakking. Bij 1 of 2 vrouwen van de 10 die een blaasontsteking hebben, verliezen zij ook nog eens spontaan ontlasting.

Wat kun je doen tegen een blaasverzakking?

Vooropgesteld: een blaasverzakking is niet gevaarlijk. Maar hij is meestal wel onprettig. En naarmate de jaren vorderen kan hij groter worden. Maar dat hoeft niet. Wie geen klachten heeft, hoeft ook geen behandeling te ondergaan. Als die er wel zijn, zijn er 4 mogelijkheden om de blaasverzakking te verminderen. Dit zijn:

  • Bekkenfysiotherapie
  • Een ring of pessarium
  • Medicijnen
  • Een operatie

Bekkenfysiotherapie

Bij een lichte verzakking kunnen oefeningen worden gedaan om de bekkenbodemspier sterker te maken. Daarmee kunnen urineverlies bij hoesten of lachen voorkomen of verminderd worden.

Een ring of pessarium

Een verzakking kan ook behandeld worden met een pessarium. Dit is een kunststof ring die vaginaal wordt ingebracht en die de verzakte blaas of een verzakte baarmoeder weer op de juiste plaats terugbrengt. Of de ring helpt hangt af van de soort verzakking en hoe stevig iemands bekkenbodem is.

Medicijnen

Omdat tijdens de overgang minder oestrogeen wordt aangemaakt en dit juist zorgt voor sterke spieren en steunweefsel, kan bij een blaasverzakking een behandeling met hormonen worden gegeven. Spieren en steunweefsels versterken dan weer onder invloed van die hormonen.

Een operatie

Als bekkenfysiotherapie, een ring of pessarium of medicijnen niet helpen kan een operatie worden uitgevoerd.  Dit wordt een blaasverzakkingsplastiek genoemd. Bij zo´n operatie wordt de voorwand op zijn plaats  gebracht.

De operatie: een operatie helpt niet altijd

Bij vrouwen die een operatie hebben gehad voor een blaasverzakking geeft 70 procent aan daar baat bij te hebben. Maar helemaal over gaan de klachten vaak niet. Het vake plassen, urineverlies, pijn bij het vrouwen, pijn in het algemeen en verlies van ontlasting gaan vaak wel over. In zo´n 20 procent van de gevallen helpt overigens een operatie ook niet voor deze zaken.

Bij 3 van de 10 vrouwen die is geopereerd is de operatie voldoende voor de rest van hun leven. Een aantal van hen heeft jaren na de ingreep weer een verzakking en bij 1 op de 6 vrouwen is binnen 5 jaar alweer een operatie nodig. Soms wordt de operatie ook zo uitgevoerd dat vrijen bijvoorbeeld heel moeilijk wordt.

 

Bron: https://www.gezondheidenco.nl/blaasverzakking-wat-is-het-en-wat-kun-je-er-aan-doen/?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F