Bekkenklachten bij mannen nog een taboe

Bekkenklachten zijn zeker niet alleen aan vrouwen voorbehouden maar komen evenzogoed bij mannen voor. Voor mannen is het nog wel een grote stap om hiermee voor de dag te komen. Dat is jammer want er zijn goede behandelmethodes.

Om wat voor soort klachten gaat het?

“Moeite met plassen en/of ontlasten, zowel bij het ophouden als kwijtraken, een frequente aandrang om overdag en/of ’s nachts te plassen, pijn in de bekkenbodem, scrotum of onderbuik tijdens toiletgebruik en seksuele klachten zoals een verminderde erectie, deze niet goed kunnen behouden en snel klaarkomen wijzen vaak op een overactieve bekkenbodemspier.”

Wat is de bekkenbodemspier?

“Een kom van spieren die van het stuitje aan de achterzijde via de zijkanten van het bekken naar het schaambeen aan de voorzijde loopt en zo de bodem van de buik vormt. De bekkenbodemspier kan aanspannen, dan ben je droog en schoon; ontspannen, dan kun je urineren, ontlasten en vrijen, en de bekkenbodemspier draagt de blaas en endeldarm.”

Wat veroorzaakt de klachten?

“Bij emoties als angst, stress of een grote prestatiedrang spannen we de spier vaak onbewust aan. Op zich prima, als deze zich daarna maar weer zou ontspannen. Veel mensen houden onbewust de bekkenbodem, tijdens de dagelijkse hectiek, voortdurend aangespannen. Dan vermindert de doorbloeding en ontstaan er klachten. Dat kan in elke levensfase en soms al op jonge leeftijd beginnen. Mannen kunnen soms alleen maar plassen als ze zich veilig voelen, dus niet op een vreemd toilet, en ontwikkelen dan al klachten.”

 

Waaruit bestaat de behandeling?

“Mensen met klachten vragen wij altijd uit op alle gebieden; plassen, ontlasten, seksuele klachten en klachten van de lage rug, want vaak blijkt men op meerdere domeinen klachten te hebben. We beginnen met uitleg, geven adviezen en vervolgens start de behandeling met het herkennen van de bekkenbodemspier; kun je ‘m voelen, aanspannen en loslaten?”

Hoe verloopt het inwendig onderzoek?

“Door een inwendige palpatie (met de hand voelen) stelt de bekkenfysiotherapeut vast hoe de bekkenbodemspieren functioneren. Daarnaast kan met een (anale) probe, een klein meetinstrument, de spierspanning zichtbaar worden gemaakt. Door middel van deze feedback leer je te begrijpen en voelen hoe je de bekkenbodemspieren kunt aansturen. Een gevolg kan zijn dat pijn en seksuele klachten verminderen en het plassen en ontlasten makkelijker gaat.

Bij 70 tot 80 procent van de patiënten zien we na behandeling bij de bekkenfysiotherapeut een goede verbetering. Dus blijf vooral niet rondlopen met je klachten!”

 

Bron: NVFB