Uit cijfers van het UMC Utrecht blijkt dat één op de vier vrouwen na de bevalling last heeft van bekken- of bekkenbodemklachten. Bij 40 tot 60 procent is sprake van een verzakking. Bij een verzakking zakken de organen in het bekken letterlijk in meer of mindere mate omlaag doordat het steunweefsel onvoldoende zijn functie uitoefent.
Onder invloed van hormonen heeft iedere vrouw tijdens de zwangerschap en na de bevalling wat speling in het steunweefsel. Bij sommige vrouwen blijft die speling in het steunweefsel, ook na het ontzwangeren, aanwezig. In dat geval wordt er gesproken van een verzakking. Je kunt een verzakking van de blaas, de baarmoeder, de top van de schede of de darm hebben, of van meerdere organen tegelijkertijd.
De klachten van een verzakking verschillen van vrouw tot vrouw. Mogelijke klachten die vrouwen kunnen ervaren zijn een zwaar gevoel in de vagina, een zeurend gevoel in de onderbuik, moeite met het ophouden van urine of ontlasting of juist niet goed kunnen legen van de blaas of darmen. Ook pijn bij het vrijen is een van de klachten, meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Door middel van een inwendig onderzoek door de bekkenfysiotherapeut kan een verzakking worden vastgesteld.
Hoewel een verzakking blijft wat het is na het ontzwangeren, de klachten die horen bij een verzakking kunnen wel degelijk verminderen. Dat start met bekkenbodemoefeningen. Soms kunnen de juiste oefeningen en tips al veel effect hebben. Voor veel vrouwen die al jaren met klachten lopen, helpen gerichte oefeningen voor het afnemen of zelfs verdwijnen van klachten.
Mochten bekkenbodemoefeningen niet voldoende effect hebben, dan zijn er ook andere behandelmogelijkheden, zoals het inbrengen van een ring of een operatie. Het type behandeling is van verschillende zaken afhankelijk, dus je zult hiervoor in gesprek moeten gaan met een bekkenfysiotherapeut of gynaecoloog.
Met bekkenfysiotherapie kan de bekkenbodem en vagina door een bekkenfysiotherapeut worden gecontroleerd. Als we in een vroeg stadium kunnen bekijken wat de status van het bekken en de bekkenbodemfunctie is, kan er eerder gestart worden met oefeningen en eventueel herstel.